Als we kijken naar onze schoonmaak benodigdheden, zien we veelal plastic of producten die worden geproduceerd op een manier die niet goed is voor onze wereld. Toch heb je de spullen nodig als je aan het schoonmaken bent. Een goede reden dus om eens te kijken naar alternatieven, want dit kan duurzamer. Ik ben verrast over het grote aanbod van duurzamere alternatieven. Er is echt heel veel mogelijk, als je maar even verder kijkt dan de bekende supermarkt of huishoudwinkel. Ik deel graag deze alternatieven met jou, zodat je zelf ook aan de slag kunt. De alternatieven zijn simpel en kunnen direct uitgevoerd worden. Succes!

10 dingen die je direct in de schoonmaakkastje kunt verduurzamen. Simpel en effectief een verschil maken.

1. Gebruik in plaats van een plastic bezem, een houten bezem. Ruil je plastic stoffer en blik in voor een tinnen of metalen variant

2. Kies in plaats van een plastic emmer of teiltje, eentje van tinnen of zink

3. Ruil je plastic vuilnis bak om voor een van zink. Extra tip: als je goed je afval scheid, heb je een kleinere restafval vuilnisbak nodig, dus vervang deze voor een kleinere variant

4. Wissel je gele vaatdoekjes in voor vaatdoekjes van biologisch katoen. Er zijn zelfs composteerbare en biologisch afbreekbare schoonmaakdoekjes te koop

5. Gebruik in plaats van de bekende gele huishoudschoenen, herbruikbare huishoudschoenen van natuurlatex

6. Kies in plaats van de bekende (swiffer)stofdoekjes, voor ecologische stofdoekjes. Deze doekjes zijn gemaakt van gerecyclede materialen als polyester en viscose en dus een goed alternatief

7. Ruil je gekleurde schuursponsjes in voor schuursponsjes van kokosnootvezels. Deze schuursponsjes zijn biologisch afbreekbaar en kun je dus na gebruik bij GFT afval gooien. Een ander alternatief is een schoonmaakspons gemaakt van de duurzame loofah plant. Deze spons is ook biologisch afbreekbaar en composteerbaar

8. Wissel je plastic vuilniszakken of zakjes in voor een bio afbreekbare variant. Deze zijn gemaakt van plantaardige materiaal, waardoor je ze na gebruik bij het GFT afval kunt gooien. Gebruik je ze voor je plastic afval? Gebruik dan zakken van gerecycled plastic. Je kan dan de zak samen met het plastic tegelijk weggooien. De mogelijkheden zijn eindeloos, er bestaan zelfs wasbare vuilniszakken. Deze doe je na gebruik in de was.

9. Wissel je plastic dweilemmer in voor een dweilemmer van zink

10. Gebruik in plaats van je plastic plumeau, een plumeau van Merinowol. Deze wol is van nature erg zacht en vol, waardoor stof er goed in blijft hangen en kwetsbare spullen niet worden beschadigd. Het handvat is van hout gemaakt.

Maar is het dan wel duurzaam om nieuwe spullen aan te schaffen, terwijl je nog goede spullen thuis hebt liggen? Zeker niet. Maak daarom eerst alles op, of kijk of je er een andere bestemming voor kunt vinden. Geef de spullen weg aan iemand die ze nog wel gebruikt. Zet het op de website ‘gratis af te halen’ of breng het naar de kringloopwinkel. Weggooien terwijl het nog goed is, is niet duurzaam. Als je de spullen echter opnieuw gaat kopen, kun je de duurzamere variant kopen.

Tip: koop de duurzame spullen alvast, dan heb je ze in huis en kun je ze gelijk gebruiken op het moment dat het van toepassing is. Als je pas gaat uitzoeken op het moment dat iets op is, kost het best wat tijd om te weten welk alternatief je wil en waar je dat kunt kopen. Je zou in die tussentijd wel eens in de verleiding kunnen komen, om dan toch maar weer (tijdelijk) reguliere spullen te gaan kopen…

Extra tip: het klinkt misschien ingewikkeld al die verschillende producten, maar er zijn (web)winkels waar je in een keer klaar bent en alles in een keer kunt kopen. Ingewikkeld hoeft het dus zeker niet te zijn!