Banken hebben een grote verantwoordelijkheid als het gaat om keuzes maken en waar ze hun geld in beleggen. Ze hebben steeds meer invloed op wereldwijde productieketens, arbeidsrechten en het milieu. En omdat er vanwege de financiële crisis maar een aantal grote spelers zijn overgebleven, kunnen zij juist het verschil maken. Niet onbelangrijk dus aan welke bank jij je spaargeld toevertrouwd.

Toch zijn er veel mensen niet bewust mee bezig. Ze zitten nog steeds bij de bank waar ze altijd al zaten of lezen zich niet in. Op die manier heb je geen zicht op waar je geld wordt belegd en kan het dus zomaar zijn dat je onbewust mee financierd aan aspecten waar je helemaal niet aan mee wil financieren.

Een uitnodiging dus voor iedereen om eens kritisch te kijken bij welke bank je zit, waar je bank voor staat en waar je bank concreet in investeert. Als je het daarmee eens bent, vooral daar blijven zou ik zeggen. Maar mocht je er niet achter staan, kijk dan eens naar alternatieven. Het is bijna onmogelijk om een bank te vinden waar je 100 % achter staat, maar 90 % moet zeker lukken.

In mijn zoektocht naar duurzaamheid, neem ik twee duurzame banken onder de loep. Op basis van mijn bevindingen, zal ik zelf ook een overstap gaan maken, want ook ik zit nog bij een bank waar ik altijd al bij zat. Dit kan duurzamer. Tijd dus voor een verandering.

Nog even de feiten op een rijtje…

Wat is duurzaam bankieren en wat valt er onder? Rens van Tilburg van het Sustainable finance lab definieert duurzaam bankieren als volgt: ‘Duurzaam bankieren is het financieren van een in sociaal en ecologisch opzicht duurzame economie’. In plaats van duurzaam bankieren, zou daarom ook de term ‘maatschappelijk verantwoord bankieren’ kunnen worden gebruikt.

Duurzame banken investeren je geld in activiteiten die bijdragen aan een rechtvaardige en duurzame samenleving. Dat is onder andere een samenleving waarin mensen werken tegen een eerlijk loon, ze een dak boven hun hoofd hebben, gezondheidszorg en onderwijs. Een samenleving waarin kinderen niet hoeven te werken en waar ze je geld niet in fossiele bronnen, maar juist in duurzame energie, zoals projecten voor zonne- en windenergie investeren. Door te kiezen voor een duurzame bank draag je hier aan bij én kan je zorgen voor een positieve verandering.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is triodos-logo-400x250-400x250.png

Triodos Bank is opgericht vanuit de overtuiging dat geld positieve veranderkracht heeft. De bank is onafhankelijk en investeert in initiatieven die een positieve impact hebben op de wereld om ons heen. Ze financieren betere zorg voor kwetsbare ouderen en kinderen. Ook dragen ze bij aan het verminderen van voedselverspilling en de productie van schonere energie. Ze ondersteunen kunst die inspireert en bruggen slaat.

Ze zijn er voor iedereen die met hart en hoofd het verschil wil maken. Met een onderneming, een investering of met eigen vermogen. Mensen voor wie groei meer is dan een cijfer. Mensen die door verantwoord bankieren willen zorgen voor meer positieve impact op mens en maatschappij.

Hun missie is om het geld te laten werken aan positieve maatschappelijke, ecologische en culturele veranderingen. Hierbij zijn de volgende kernwaarden belangrijk:

DuurzaamheidZe financieren alleen bedrijven die mens, milieu of cultuur centraal stellen. 
TransparantieZe willen mensen die geld aan hen toevertrouwen vertellen wat ze daarmee doen. Dit laten ze op hun website zien op: ‘Mijn geld gaat goed’
UitmuntendheidAls bank willen ze dat de kwaliteit van hun producten en diensten tot de beste van de bankensector behoort. 
OndernemerschapZe zijn continu bezig met het ontwikkelen van vernieuwende manieren om duurzame ondernemers, bedrijven en initiatieven te financieren.

Op hun website kun je per thema zien welke initiatieven en bedrijven worden gesteund bij jou in de buurt. De bank financiert alleen projecten die bijdragen aan een groene en eerlijke maatschappij. Bijvoorbeeld met een hypotheek die helpt je huis te verduurzamen. Maar ze lenen ook geld aan ondernemers die investeren in duurzaamheid, cultuur en menswaardige zorg voor ouderen en kinderen.Triodos Bank is 100% klimaatneutraal met haar kantooractiviteiten. Dat wil zeggen dat ze hun CO2-uitstoot compenseren door VCS- en Gold Standard CO2-credits te kopen van Climate Neutral Group. Deze credits komen ten goede aan projecten in ontwikkelingslanden.

Afbeeldingsresultaat voor asn bank

De ASN Bank (onderdeel van de Volksbank) heeft als missie om de samenleving te verduurzamen. Dat doen ze door het geld van hun klanten op de juiste manier te investeren, met respect voor mens, dier en natuur. Ook helpen ze startende duurzame ondernemingen te helpen groeien met een online inspiratie platform: ‘Voor de Wereld van Morgen’ Hier komen duurzame ondernemers en initiatieven samen met inspirerende blogs over de wereld van morgen. Want waar goede ideeën en mensen met een groene mindset elkaar vinden, daar ontstaat duurzame vooruitgang.

Ze volgen de definitie van de Verenigde Naties: ‘Duurzame ontwikkeling is ontwikkeling die aansluit op de behoeften van het heden, zonder het vermogen van de toekomstige generaties om in hun eigen behoeften te voorzien in gevaar te brengen.’ Dat doen ze in woord en in daad. Met uitgebreid duurzaamheidsbeleid. En met bancaire activiteiten die daaraan voldoen. 

Hun duurzaamheidsbeleid vormt de basis van al hun activiteiten. Het beleid heeft drie pijlers: mensenrechten, klimaat, en biodiversiteit. Alles wat ze doen, toetsen ze aan dit beleid. Daarvoor werken ze onder andere samen met maatschappelijke organisaties. Want door samen te werken bereik je meer.

Hun langetermijndoelen zijn:

  • Al hun financieringen en beleggingen zijn per saldo klimaatpositief;
  • De kledingbedrijven waarin de ASN Beleggingsfondsen beleggen, betalen een leefbaar loon;
  • Al hun financieringen en beleggingen hebben een positief effect op biodiversiteit.

ASN Bank is ook 100% klimaatneutraal met haar kantooractiviteiten. Dat wil zeggen dat ze hun CO2-uitstoot compenseren door VCS- en Gold Standard CO2-credits te kopen van Climate Neutral Group. Deze credits komen ten goede aan projecten in ontwikkelingslanden.

Via de Eerlijke Bankwijzer kan je zien waar verschillende banken in investeren. Zo zie je hoe ze scoren op het gebied van o.a. klimaatverandering, dierenwelzijn en mensenrechten.

Kijk op: www.eerlijkegeldwijzer.nl

Mijn persoonlijke keuze gemaakt

Ik ben overgestapt naar Triodos Bank en ben daar heel erg blij mee. Het voelt goed om deze stap te maken en overstappen is niet veel werk. Je kunt gebruik maken van een overstapservice die alles regelt en automatisch alles door stuurt.