Als we kijken naar onze cosmetica (shampoo, haarlak, make-up, douchegel, tandpasta enz.) is het schrikbarend om te zien wat er allemaal aan producten in zitten die schadelijk zijn voor onszelf en het milieu. Dit onderwerp is typisch een geval van ‘niet beter weten’ of ‘vanuit gemak’ steeds maar weer datzelfde merk kopen. Maar als je inzicht krijgt in deze wereld is het heel makkelijk om een andere keuze te maken. Let maar op…. Graag deel ik 10 alternatieven met jou, zodat je inderdaad die andere keuze vandaag nog kunt maken. Succes!

10 dingen die je direct in je cosmetica kunt verduurzamen. Simpel en effectief een verschil maken.

1. Gebruik in plaats van wegwerp producten, herbruikbare producten (denk aan wasbare wattenschijfjes, oorstokjes en reinigingsdoekjes) Deze herbruikbare producten kun je online kopen, bij een natuur winkel zoals Holland & Barett of je kan het gemakkelijk zelf maken. Kies in plaats van veel producten voor minder producten. Koop minder en zorg dat echt alles op is, voordat je het wegdoet of nieuwe koopt. Ga na of je het echt wel nodig hebt. Kijk ook of je er minder van kunt gebruiken. Dus gebruik in plaats van 4 wattenschijfjes, er maar 2.

2. Ruil je gekochte producten in voor DIY producten. Kijk wat je zelf kunt maken. Zo houd je pas echt zicht op wat erin zit. Daarnaast is het leuk om te doen. Kijk op internet (blog websites, youtube of pinterest) voor vele tips en recepten of lees een boek die je door de wereld van DIY cosmetica leidt.

3. Wissel je producten met microplastics (op het etiket staat dit aangegeven als ‘polyethyleen’) in voor producten zonder microplastics. Microplastics zijn hele kleine deeltjes die in scrubs, tandpasta, lippenstift en gezichtscrèmes kunnen zitten. Deze kunnen bijdragen aan de ‘plastic soep’ in oceanen en zijn schadelijk voor vissen en zeedieren, omdat zij deze aanzien voor eten. (Klik hier voor een blog dat ik schreef over ‘Plastic soep’).

4. Gebruik in plaats van producten met labels waarvan je niet weet wat erin zit, producten waar je het wel van weet, of zoek uit wat het precies is. Op deze manier krijg je meer inzage in wat er nu precies in zit en of je daarvoor kiest of niet. Neem de tijd om dit uit te zoeken en laat je niet verleiden tot snelle koopjes en reclame. Volg je eigen gevoel en wees kritisch. Een producent heeft immers een commercieel belang en de vraag is of het echt beter is voor jou of niet….

5. Kies in plaats voor schoonheidsproducten met 0,01% natuurlijke ingrediënten, voor producten met 100% natuurlijke ingrediënten. Dat is een lastige… een producent mag namelijk ‘natuurlijk’ op z’n product zetten, zelfs als er maar 0,01% aan natuurlijke ingrediënten in het product zit. En wij maar denken dat we een natuurlijk (en dus verantwoord) product hebben gekocht… Tuin er dus vooral niet in zou ik zeggen en kijk verder dan je neus lang is…

6. Ruil je uitgebreide dagelijks make-up ritueel in voor een wekelijks of maandelijks ritueel. Je kan bijvoorbeeld wel iedere dag mascara opdoen, maar daarnaast maar 1 keer per week of 1 keer per maand ook oogschaduw, lipstick of nagellak. Je kan dit ook beperken tot alleen feestjes of het weekend. Op deze manier blijft het iets bijzonders en gebruik je ook nog eens aanzienlijk minder. Vervang je reguliere make-up voor duurzame make-up merken. Je betaalt er iets meer voor, maar als je het minder gebruikt is dat weer helemaal in verhouding. In reguliere make-up wordt vaak palmolie (het vet van de oliepalm) gebruikt. Er worden met name in Zuid-Oost Azië veel bossen gekapt, omdat er veel extra landbouwgrond nodig is voor de teelt van palmolie. Duurzame make-up merken zijn bijvoorbeeld Zao, Yes Roche, The body shop, Lavera, Living Nature en Themis.

7. Wissel je reguliere schoonheidsproducten om voor biologische producten. Biologische producten worden volgens strenge criteria geproduceerd. Zo worden er geen dierproeven gebruikt, is het percentage plantaardige ingrediënten hoog en wordt er geen gebruik gemaakt van genetische manipulatie en/of kunstmest bij het telen van de plantaardige grondstoffen, wat dus maakt dat het op biologische wijze is geteeld. Parabenen (chemische stoffen die de producten een langere houdbaarheidsdatum geeft) en SLS (chemische stof die kan zorgen voor uitdroging, irritatie van de huid, haaruitval en het aantasten van de natuurlijke beschermlaag van je haar en hoofdhuid, waardoor de balans verbroken worden, wat leidt tot te droog, of soms te vet haar.) worden vermeden. Hoe weet je nu of je het juiste product koopt? Door je in te lezen en goed te kijken naar een keurmerk. Een aantal keurmerken zijn: BDIH, Bio keurmerk (Europees), Demeter, Eko, Vegan en Ecocert. Door biologische producten te gebruiken, voorkom je dat chemische middelen in de natuur terecht komen.

8. Gebruik in plaats van producten die op dieren zijn getest, producten die proefdier vrij zijn. Het verbod op dierproeven is in Nederland al verboden sinds 1995 en sinds 2004 in heel Europa. Toch komt het elders in de wereld helaas nog steeds voor, dus wees alert. Kijk voor meer informatie op: www.proefdiervrij.nl

9. Kies in plaats van een deodorant en haarlak uit een spuitbus, voor deodorant rollers, mechanische verstuivers en sticks. Deze zijn minder schadelijk. In spuitbussen komen namelijk schadelijke drijfgassen en oplosmiddelen vrij, die niet goed zijn en bijdragen aan de vorming van smog.

10. Gebruik in plaats van de reguliere zonnebrandcrème, een duurzame variant. In sommige zonnebrandmiddelen zit een stof die schadelijk is voor het waterleven. Van het UV-filter oxybenzone is bekend dat het bijdraagt aan verbleking van het koraal en dat breng het koraalrif in gevaar. Andere tip: trek een UV-werend t-shirt aan, dan hoef je minder huid in te smeren. Duurzame zonnebrandcrème merken zijn: SMPL, Naïf, Lavera, Attitude, Lovea en Suntribe. Deze merken zijn niet duurder dan reguliere merken, dus dat hoeft zeker geen reden te zijn om het niet te kopen.

Bonus tip: Maak DIY Shampoo

Om shampoo te maken heb je niet veel nodig. Mix de ingrediënten in een emmer en giet het vervolgens met een trechter in een lege shampoofles. De shampoo is ongeveer een maand houdbaar.

  • 60 ml kokosmelk
  • 80 ml neutrale vloeibare zeep (een biologische, parfumvrije variant zoals Dr. Bronner’s mild) 
  • 1 theelepel olijfolie
  • 20 druppels etherische olie naar keuze
  • 5 druppels vitamine E

Interessant filmpje van 8 minuten: The story of cosmetics

Wil je nog meer weten? Interessant filmpje van 18 minuten: The business of Beauty is very ugly