Wist jij dat een retourtje Bali gelijkstaat aan vier jaar autorijden? Of dat er voor 1 spijkerbroek 10.000 liter water nodig is? Met ‘De Verborgen Impact’ wil Babette Porcelijn iedereen helpen aan de juiste groene knoppen te draaien: ‘Als je de grote dingen goed doet, kun je een beetje relaxen op de kleine dingen’.

Babette Porcelijn MSc. heeft Industrieel Ontwerpen gestudeerd aan de TU Delft (2001). Daar heeft zij kennis van industriële processen en ketenanalyse opgedaan. Babette startte in 2011 haar eigen ontwerpstudio voor design en communicatie. In 2016 verscheen haar eerste boek ‘De verborgen impact’, waar er inmiddels meer dan 18.000 van verkocht zijn. Babette werkt momenteel aan haar volgende boek. Ze geeft daarnaast regelmatig lezingen en verzorgt adviestrajecten aan organisaties met een verduurzamingsopgave.

Maak kennis met Babette Porcelijn en de ‘Verborgen impact’

De Impact top 10

Dit model laat zien waar we de meeste impact mee veroorzaken. Maar belangrijker nog, het laat ook zien waar we het beste mee aan de slag kunnen gaan als we effectief willen verduurzamen. Spullen blijkt bij de gemiddelde Nederlander op nummer 1 te staan en vlees staat op 2. Daarna, veel lager pas, komen huis en auto. Op nummer 5 staat alle voedsel behalve vlees, zuivel en eieren, dus plantaardig voedsel, vis en drinken. Daarna volgt vliegen, kleding en textiel, zuivel en eieren, persoonlijke verzorging in de badkamer en openbaar vervoer is het kleinste.

Let op: het gaat in dit model om gemiddelden. Als jij geen auto hebt, heeft dat ook geen impact voor jou persoonlijk. Maar rijd je heel veel auto, dan verschuift deze al naar plek 2, of zelfs plek 1 in jou persoonlijke ‘Impact top 10’. 

We hebben als Westerse consument veel meer impact dan we denken. Niet alleen met de ‘klassiekers’auto, verwarming en elektra, maar juist aan de andere kant van de wereld, bij het maken en vervoeren van alle dingen die we dagelijks kopen. De meeste impact heeft al plaatsgevonden nog voordat we een product in de winkel kopen! Als je die verborgen impact ook meeneemt, kun je veel effectiever verduurzamen. Goed nieuws dus.

Bovendien kijken we vaak alleen maar naar één soort impact, zoals CO2 of plastic. Stel dat je alleen op verpakkingen let, dan zou je in theorie dus gewoon vlees kunnen blijven eten en blijven vliegen. Babette neemt alle soorten impact mee, en pakt dus de blinde vlekken in ons denken over duurzaamheid aan. Met de verborgen impact zetten je duurzame keuzes ook echt zoden aan de dijk.

De verborgen impact laat je nadenken voordat je een keuze maakt. Dus niet: hoe ga ik om met dit apparaat? Maar in eerste instantie: zal ik dit apparaat wel kopen? En daarna: als ik het dan heb gekocht, hoe ga ik er dan op een duurzame manier mee om? 

BAM (Beter, Anders, Minder)

Je kunt je impact verlagen op drie manieren: betere alternatieven kiezen, doorzoeken naar andere oplossingen en soms is een beetje minder ook fijn. Beter, Anders, Minder: BAM.

BETER
Iets ‘beter’ maken wil zeggen dat je vervuilende dingen schoner maakt. Daar is veel mee te winnen. Zo worden vliegtuigen en kassen de laatste jaren energiezuiniger. ‘Beter’ is een stap op weg naar ‘goed’. Nuttig, maar niet het eindstation.

ANDERS
Met ‘anders’ bedoelt Babette een duurzaam alternatief. En die zijn er al heel veel. De trein (op groene stroom) in plaats van het vliegtuig, zonnepanelen in plaats van grijze stroom en peulvruchten in plaats van vlees. ‘Anders’ kan tot een systeemverandering leiden.

MINDER
De helft van de Nederlanders heeft moeite om op gezond gewicht te blijven en onze huizen puilen uit van de spullen. Zet dat nu eens naast de twee grootste impacts: spullen en vlees eten! Minder consumeren zet de meeste zoden aan de dijk. En misschien worden we wel gelukkig van een beetje minder. Het mooiste is, het is supermakkelijk. Je kunt er vandaag al mee beginnen.

In onderstaand model zie je hoe je BAM kunt toepassen

Wil je meer weten over Babette Porcelijn en De Verborgen Impact? Ga naar en www.thinkbigactnow.org en www.babetteporcelijn.com

Wat is nu precies mijn verborgen impact?

Je kunt een test doen waarin wordt uitgerekend hoe groot jouw impact is op de aarde. In de test wordt inzichtelijk hoe jij scoort en waar jij het grootste verschil kunt maken. Doe de test op: www.mijnverborgenimpact.nl

Lees het boek!

Hoe meer mensen het verhaal lezen, hoe beter. Verandering begint bij inzicht en dat geeft dit boek je zeker. Je kunt het boek ‘De verborgen impact’ lenen van iemand, tweedehands kopen, via bol.com voor 23,99 of je favoriete boekwinkel. Het boek is zo ecofriendly mogelijk geproduceerd.

Bronvermelding- Bovenstaande tekst en modellen zijn afkomstig van de website www.thinkbigactnow.org

Mijn mening over het boek

Ik ben zeer verrast en geïnspireerd door dit boek en de schrijfster ervan. Ik werd zelfs even geraakt, omdat ik veel bewondering heb voor het gene waar Babette voor vecht: een duurzame wereld met zo min mogelijk schade. Het boek leest, ondanks de soms moeilijke informatie, makkelijk weg en de afbeeldingen zijn kloppend en ‘to the point’. Het boek bestaat uit 3 delen: 1. wat is onze verborgen impact, 2. wat zijn de gevolgen en 3. hoe kunnen we het oplossen. Je krijgt handvaten aangereikt, hoe je je eigen voetafdruk kunt verkleinen en dat houd het heel dichtbij jezelf. Pas als je echt weet wat er in de wereld gebeurt en je eigen impact daarbij duidelijk wordt, kun je ervoor kiezen om het anders te gaan doen en je leven te verduurzamen. Juist doordat er mogelijkheden en oplossingen in het boek staan, is het geen uitzichtloze put, maar werkt het stimulerend en kun je er concreet mee aan de slag.

Serie ‘De impact van…’

Elke maand zoom ik in op een onderdeel van de ‘Impact top 10’ en schrijf er een blog over. Houd dus zeker deze website in de gaten. In juni komt de eerste blog uit: ‘De impact van… alledaagse spullen’